sah

Des ni s-a pus intrebarea din partea parintilor daca varsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani este cea potrivita pentru a descoperi un copil  tainele sahului. Nu exista un raspuns la aceasta intrebare, specialistii sustin ca este bine sa se inceapa cat mai devreme pentru dezvoltarea creierului copilului.

Principalele beneficii ale sahului pentru copilasi sunt urmatoarele:

Atentia si concentrarea.

Anticiparea. Micutii invata sa anticipeze o anumita miscare sau mutare inainte ca aceasta sa se intample. Ei isi dezvolta capacitatea de a gandi inainte de a actiona, ceea ce ii va ajuta enorm la maturitate si ii va scapa dintr-o multime de situatii jenante sau complicate. Micutii invata sa vizualizeze mental tabla de sah si vizualizeze mai intai in minte miscarile inainte de a le pune in practica. Este important ca atunci cand ii inveti pe copii sah sa ii stimulezi sa isi raspunda mereu la urmatoarea intrebare inainte de a face o mutare „daca as face acest lucru, ce s-ar putea intampla atunci, si cum as putea raspunde?”.

Rabdarea.

Gandirea concreta dar si abstracta. Pe de-o parte, copiii sunt stimulati sa gandeasca logic fiecare miscare, sa prevada miscarile adversarului si sa realizeze in minte o strategie. Pe de alta parte, acestia sunt incurajati sa treaca peste detalii si sa ia mereu in considerare imaginea de ansamblu. Ei invata de asemenea sa ia modelele folosite intr-un context si sa le aplice la situatii asemanatoare, altadata. De asemenea ii ajuta sa rezolve probleme printr-o gandire independenta si le stimuleaza creativitatea.

Latura sociala. Sahul le ofera micutilor posibilitatea legarii unor prietenii.

Memoria. Sahul ajuta la imbunatatirea memoriei la copii. Stimulii vizuali pe care ii presupune tabla de sah precum si retinerea miscarilor adversarilor reprezinta exercitii nemaipomenite pentru a stimula si exersa memoria.

Responsabilitatea. Sahul face copiii sa fie mai responsabili. Ei isi asuma alegerile, mutarile, strategiile si devin responsabili pentru felul in care decurge jocul. In plus, acest joc are reguli stricte, bine definite pe care micutii sunt obligati sa le respecte si isi asuma responsabilitatea pentru ele. Toate acestea ii vor folosi mai tarziu in viata, la maturitate atunci cand sunt pusi in fata unor situatii in care trebuie sa ia decizii si sa isi asume raspunderea pentru ele.

 

top